Google-Beoordeling
4.8
Gebaseerd op 814 recensies
js_loader
Reiniging ventilatie

Ventilatie reinigen

Onderhoud aan ventilatiesystemen en kanalen worden vaak vergeten.

In ieder publiekelijk gebouw en/of kantoor is de ventilatie tegenwoordig van essentieel belang. Uit onderzoek is gebleken dat men minder goed
kan presteren in slecht geventileerde ruimtes en er kan geurhinder ontstaan. Ook kunnen er gezondheidsklachten optreden zoals hoofdpijn, slijmvliesirritaties, verergering van astmaklachten, vermoeidheidsklachten en allerlei allergische reacties. Uit onderzoek is gebleken dat onvoldoende luchtverversing een risico is voor de overdracht van infectieziekten. Sinds de uitbraak van het nieuwe coronavirus (COVID-19) ervaren we wereldwijd hoe belangrijk het is om het risico op infecties te beperken

In Nederland kennen we verschillende ventilatiesystemen:

Natuurlijke luchttoevoer en natuurlijke luchtafvoer.

Bij natuurlijke ventilatie wordt er gebruik gemaakt van de winddruk op de gevel en/of de thermische trek door temperatuurverschillen. Er wordt geen gebruik gemaakt van ventilatoren. Dit type ventilatiesysteem heeft natuurlijke toevoer van verse lucht via regelbare ventilatievoorzieningen in de gevel. De natuurlijke afvoer vindt plaats via verticale kanalen.

Mechanische luchttoevoer en natuurlijke luchtafvoer.

Bij mechanische ventilatie wordt de toevoer en/of afvoer van lucht door één of meerdere ventilator(en) verzorgd. Dit type ventilatiesysteem heeft mechanische toevoer van verse lucht via luchtkanalen. De afvoer geschiedt op natuurlijke wijze via verticale bouwkundige afvoerkanalen, aangesloten op de keuken, het toilet en de badkamer. Dit systeem wordt in Nederland zelden toegepast.

Natuurlijke luchttoevoer en mechanische luchtafvoer.

Bij dit ventilatiesysteem is sprake van natuurlijke toevoer van verse lucht via regelbare ventilatievoorzieningen in de gevel. De afvoer van ventilatielucht geschiedt via een kanalensysteem aangesloten op een afzuigunit voorzien van een ventilator.

Mechanische luchttoevoer en mechanische luchtafvoer.

Bij dit ventilatiesysteem komt de hoeveelheid luchttoevoer overeen met de hoeveelheid luchtafvoer. Het systeem is in balans omdat de lucht centraal (meestal via het dak) wordt toe- en afgevoerd. Er is hier sprake van centrale gebalanceerde ventilatie. Bij dit systeem wordt vrijwel altijd warmterugwinning (WTW) toegepast.

Hybride ventilatie of een combinatie van meerdere ventilatiesystemen in één gebouw.

Omdat energiebesparing, gezondheid en comfort steeds belangrijker wordt is er steeds meer vraag naar een systeem op maat dat de voordelen van de bestaande systemen combineert.

Tevens heeft de wetgever bepaald dat, volgens het Arbo besluit NEN15780-2011, ventilatie- en airconditioningsystemen (HVAC-systemen) in een hygiënisch goede staat moeten zijn en dat de exploitanten aansprakelijk worden gesteld in geval van besmetting door gebrek aan onderhoud.

Wat voor systeem u ook heeft, het is noodzakelijk om de systemen, afvoerkanalen en ventilatieroosters periodiek te reinigen om gezondheidsklachten te voorkomen. Vraag geheel vrijblijvend een adviesbezoek aan. Eén van onze specialisten komt vrijblijvend bij u langs om de situatie bij u in het gebouw te beoordelen en u te adviseren.

Meteen een medewerker spreken? Dat kan! Bel ons op 088 – 77 07 975. Wij staan u tijdens kantooruren graag te woord.

Waarom ventilatiesystemen reinigen en onderhouden?

Het ventilatiesysteem in een gebouw zorgt voor de afvoer en/of toevoer van lucht d.m.v. luchtkanalen. Wanneer men geen onderhoud pleegt aan het ventilatiesysteem neemt de luchtkwaliteit in de loop van de tijd af doordat dat de stofdeeltjes, die zich in de afgezogen lucht bevinden, zich gaan hechten aan de binnenkant van het kanaal. Dit zorgt ervoor dat het gebouw niet meer goed geventileerd wordt. Vooral in publieke ruimtes zoals scholen, ziekenhuizen, verzorgingstehuizen, horeca, restaurants en kantoren kan dit problemen veroorzaken. In tijden als deze waarbij het virus genaamd COVID-19 zich, in ruimtes waar meerdere personen aanwezig zijn, makkelijker kan verspreiden is het juist belangrijk om uw ventilatiesysteem/luchtkanalen periodiek te laten reinigen.

Het gevaar is dat je het vuil niet kan zien.

Wanneer het ventilatiesysteem, de luchtkanalen en de roosters niet goed gereinigd worden zullen deze na verloop van tijd een bron van stof en bacteriën zijn met alle gevolgen van dien. Vooral astmapatiënten merken snel wanneer de lucht in een gebouw vervuild is maar zelfs dat is geen goede graadmeter. Het grootste gevaar is vaak het kwaad dat we niet kunnen zien en ventilatiekanalen zitten daar vol mee. Vervuilde ventilatieroosters en ventilatiekanalen leveren geen acute gezondheidsrisico’s op. Op de lange termijn kan dit echter wel het geval zijn.

Kanalen desinfecteren

Bij Mijn dak Schoon heeft u ook de mogelijkheid om als extra optie uw kanalen te laten desinfecteren na de reiniging. Indien u voor deze extra optie kiest desinfecteren wij uw kanalen met onze speciale apparatuur en ontsmettingsmiddel.

Het ontsmettingsmiddel die wij gebruiken is op basis van melkzuur en waterstofperoxide met een erg snelle werking. Het ontsmettingsmiddel bevat geen alcohol. De unieke alcoholvrije formule is specifiek ontworpen voor onze apparatuur en tevens materiaalvriendelijk.

Het ontsmettingsmiddel die wij gebruiken is een krachtige virusbestrijder en desinfectiemiddel. Het is een zogenaamde “full-spectrum” virus bestrijding. Het product is getest op virucidale activiteit volgens de richtlijnen die de European Chemicals Agency (ECHA), een agentschap van de Europese Unie, heeft opgesteld voor biocidenverordening (BPR). Hiermee is bewezen dat bij juist gebruik virussen effectief vernietigd of geïnactiveerd worden.

Waarom desinfecteren

Ventilatiekanalen zullen na verloop van tijd een bron voor stof en bacteriën zijn. Sommige klanten hebben graag dat na het reinigen van hun ventilatiesysteem dat er ook gedesinfecteerd wordt. Dit zorgt ervoor dat schadelijke bacteriën en virussen effectief vernietigd of geïnactiveerd worden.

Voorkomen is beter dan genezen!

Voorkom klachten en laat Mijn Dak Schoon uw ventilatiesysteem, kanalen, plafondroosters en ventielen reinigen. Schone lucht is gezonde lucht!

Vraag geheel vrijblijvend een adviesbezoek aan. Eén van onze specialisten komt vrijblijvend bij u langs om de situatie in het gebouw te beoordelen.

Meteen een medewerker spreken? Dat kan! Bel ons op 088 – 77 07 975. Wij staan u tijdens kantooruren graag te woord.

Goed voor elkaar

Alle voordelen op een rij

Onderhoud is behoud van uw gebouw en voorkomt lekkage en schade aan muren en kozijnen.

Complete reiniging van de dakgoten van uw gebouw.

U hoeft zelf de ladder niet op, dit voorkomt onveilige situaties.

Geen verrassingen en hoge kosten achteraf door achterstallig onderhoud.

U laat een vervelende klus uitvoeren door een ervaren bedrijf.

Minder last van muggen.

Mooier aanzicht op uw gebouw.

Meer rendement.

Langere levensduur.

Meer schone lucht.

Voorkom schimmel en vocht.

Beter voor de gezondheid van personen die gebruik maken van uw gebouw.